Splošno o homeopatiji

 

Kakšen je princip homeopatskega zdravljenja?

Homeopatija je naravna metoda zdravljenja, ki zdravi bolnika kot celoto, ne le bolezni. Ne pozna nevarnih neželenih učinkov, zasvojenosti in je okolju prijazna. Primerna je za vsa starostna obdobja in je dobrodošla dopolnitev sodobnega načina zdravljenja. S homeopatskim zdravljenjem okrepimo in podpremo telo, ki se prešibko odzove na bolezensko motnjo. Izbira ustreznega zdravila poteka  individualno, saj upošteva reakcije (simptome) različnih posameznikov, ki se borijo proti isti bolezni. Njeno široko polje delovanja združuje tako telo kot duševni svet človeka, kar uporabniki v sodobnem načinu življenja pogosto pogrešajo

Kaj so homeopatska zdravila?

Homeopatska zdravila so naravna zdravila, večinoma rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora. Način priprave teh zdravil se imenuje potenciranje in poteka s postopnim razredčevanjem in sočasnim ritmičnim stresanjem pripravka. V lekarni imamo kroglice, narejene iz saharoze.

Kaj lahko zdravimo s homeopatskimi zdravili?

S homeopatijo zdravimo akutne in kronične bolezni. Zdravljenje kroničnih bolezni je v domeni zdravnikov in izkušenih zdravnikov homeopatov. Pri homeopatskih zdravilih velja, da je samozdravljenje z njimi primerno za lažje akutne težave, ki ne potrebujejo medicinske pomoči. Za samozdravljenje jih v naši lekarni najpogosteje svetujemo pri akutnih težavah s prehladom, gripi in alergijami na cvetni prah, pikih žuželk, pri glavobolu, zobobolu, zgagi, po poškodbah, ali operacijah, manjših obolenjih pri otrocih, prebavnih težavah in težavah z dojenjem, pri herpesu, bradavicah, potovalni slabosti, tudi pri zamiku časa »jet-lag« in še mnogih drugih. Uspešno se uporablja tudi v veterini in agronomiji.

V primeru težjih, burnih akutnih bolezni pa je potrebno obiskati zdravnika, ki odloči o poteku zdravljenja.

Koliko časa je pri zdravljenju s homeopatskimi zdravili potrebno, da se pokaže izboljšanje zdravstvenega stanja?

Če so bili upoštevani pravi simptomi in je bilo homeopatsko zdravilo ustrezno izbrano, bo prišlo do izboljšanja simptomov v kratkem času in bodo bolezenski simptomi popustili. Ko se spet pojavijo isti simptomi, ponovimo odmerek. Lahko je to vsakih deset minut, lahko 3- krat na dan, lahko pa le 2 – krat na teden. Odvisno od potence in odziva bolnika na zdravljenje.

Če zdravilo ne učinkuje – kje so lahko vzroki in kdaj je potrebno poiskati pomoč zdravnika?

Če po treh do štirih odmerkih zdravila ne pride do izboljšanja, potem verjetno zdravilo ni bilo pravilno izbrano. Takrat preizkusimo drugo zdravilo. Lahko pa je prišlo do izničenja učinka zaradi sočasnega uživanja kofeina, mentola in podobno. Če je potek akutne bolezni buren, je potrebna zdravniška pomoč, homeopatsko zdravilo pa uporabljati le kot pomoč za lajšanje bodisi bolečin, bodisi strahu in podobno na poti do zdravnika.

Ali lahko sočasno jemljemo homeopatska in druga zdravila?

Sočasno jemanje homeopatskih in drugih zdravil je dovoljeno. Pacienti, ki imajo kronično terapijo z zdravili, ta princip zdravljenja vzdržujejo še naprej in ga ne smejo prekinjati brez posveta s svojim zdravnikom. Za optimalno delovanje homeopatskih zdravil je priporočljiv časovni razmik ene ure med obema zdraviloma.

Kako navadno poteka odmerjanje zdravila?

Odmerek je običajno pet homeopatskih kroglic, ki se stresejo na dlan ali žličko, ki ne sme biti kovinska. Kroglice se natresejo pod jezik. Lahko pa jih raztopimo v 1 dl vode. Takrat je odmerek 1 žlička. Pokrito raztopino hranimo v hladilniku nekaj dni. Naslednji odmerek je potreben šele takrat, ko je učinek prejšnjega odmerka izzvenel. To je takrat, ko spet začutimo poslabšanje, na primer ponovno naraščanje telesne temperature. Bolj kot je stanje resno, pogosteje moramo ponavljati odmerke.

Homeopatska zdravila imajo najboljši učinek, če jih jemljemo na prazen želodec. Vsaj pol ure naj mine med jemanjem homeopatskega zdravila in zaužitjem hrane. Izogibamo se tudi snovem, ki lahko izničijo homeopatski učinek: kofein (kava, kokakola), poprova meta (zobne paste, žvečilke, zobne nitke ipd.) ter kamilica. Prav tako lahko učinek motijo eterična olja, parfumi.

Kako izberemo pravo potenco?

Pri akutnih boleznih izbira potence ni toliko pomembna, kot izbira zdravila. Vsekakor pa pri samozdravljenju priporočamo nižje potence (C6, C12 oz. C15) saj naredijo manj škode, kot visoke. Seveda pa višje potence zdravil, ki so pravilno izbrane, delujejo hitreje in potrebujejo manj ponovitev.

Kje zdravila shranjujemo?

Zdravila je potrebno hraniti na suhem, hladnem mestu, zaščiteno pred svetlobo in čim dlje od izvorov sevanja.  Zaradi posebnega načina izdelave se tovrstna zdravila ne smejo shranjevati v bližini televizije, gsm-naprav, wifi-signalov, pečic, vtičnic. Kadar jih nosimo v torbici zraven mobilnika, jih ovijemo v Alu-folijo in s tem zaščitimo pred sevanji.

 

 

 

close