Potovalna lekarna

 

ZAŠČITA PRED PIKI

DELPHIUM STAPHYSAGRIA: preventiva pred piki komarjev,
LEDUM PALUSTRE: pri ugizu klopa,
BACH RESCUE KREMA: pri pikih žuželk, pretirano suhi koži, ekcemih, sončnih opeklinah, manjših opeklinah, ozeblinah in ranah, krastah, modricah in udarninah, pri bolečih mišicah po telesni vadbi, glavobolu, itd.

POTOVALNA BOLEZEN

COCCULUS (Anamirta cocculus): Slabost, bruhanje, vrtoglavica. Izboljšanje pri mirnem ležanju in na svežem zraku. Najbolj slabo ob nenadnih sunkovitih gibih. Slabost v avtu ali na ladji.
TABACUM (Nicotiana tabacum): Huda slabost in bruhanje z vrtoglavico, ki se poslabša ob najmanjšem premiku. Mrzel pot, mrtvaška bledica obraza. Prija svež zrak. Lažje če so oči zaprte. Tobačni dim poslabša stanje. Morska bolezen.
PETROLEUM RECTIFICATUM: Slabost, vrtoglavica. Vzrok je lahko vonj po bencinu ali lakota. Boljše če se nekaj zaužije. Svež zrak poslabša slabost. Premikanje avtomobila.

 

SONČNE OPEKLINE IN ALERGIJE

BELLADONNA (Atropa bella-donna): Opečena koža je živo rdeča, seva vročino. Prisotna je lahko povišana telesna temperatura. Prisotno pulziranje. Dotik in toplota poslabšajo stanje.
ACONITUM NAPELLUS: Rdeča, vroča, otekla koža. Pekoč občutek z otrplostjo. Boljše na svežem zraku. Slabše v toplem. Želja po hladnih napitkih.
APIS MELLIFICA: Pordela koža, oteklina, srbeč in zbadajoč izpuščaj. Prija hlad.
CANTHARIS (Lytta vesicatoria): Opekline. Lahko prepreči nastanek mehurjev in ublaži bolečino. Poslabša dotik, izboljša pa hlad. Zdravilo pomaga tudi pri vnetju sečnega mehurja.
CAUSTICUM HAHNNEMANNI: Hujše opekline z mehurji. Prisotna nemir in močna bolečina.

 

SONČARICA

BELLADONNA (Atropa bella-donna): Pordela koža in rdeč, vroč obraz, pulzirajoč glavobol.
GELSEMIUM SEMPERVIRENS: Simptomi manj intenzivni kot pri Belladonni. Šibkost, drgetanje telesa, tresenje rok, glavobol v zatilju.

 

HERPES – VROČINSKI MEHURČEK

APIS MELLIFICA: Začetni stadij herpesa z zbadajočo bolečino, še pred pojavom mehurčkov.
RHUS TOXICODENDRON: Herpes v fazi, ko so mehurčki že prisotni. Pogosto kot posledica prehlada in vročinskega infekta.
NATRIUM MURIATICUM (Natrium chloratum): Herpes kot posledica izpostavitve močnemu soncu.

 

PIKI ŽUŽELK

APIS MELLIFICA: Pordela močna oteklina, topla na dotik. Pekoča in zbadajoča bolečina. Pomagajo hladni obkladki. Npr. pri piku čebele.
LEDUM PALUSTRE: Točkast vbod, bleda oteklina, prija hlad. Npr pri piku klopa.

 

PREBAVNE MOTNJE IN KRČI

OKOUBAKA: Predvsem pri potovanju v tropske dežele (priporoča se profilaktično jemanje nekaj dni pred odhodom).
MAGNESIUM PHOSPHORICUM: Nenadna krčevita bolečina v spodnjem delu trebuha, npr. pri menstruaciji. Izboljša toplota.

 

ZAPRTJE

NUX VOMICA (Strychnos nux vom.): Zaprtje s krči, ki ga med drugim povzroča prekomerna uporaba odvajal, kave, alkohola, cigaret, drog, itd. Pogosta neučinkovita želja po odvajanju. Lahko se izmenjuje z drisko.
LYCOPODIUM CLAVATUM: Zaprtje na potovanju zaradi spremembe okolja ali prehrane. Občutek utesnjenosti okoli pasu.

 

DRISKA

ARSENICUM ALBUM (Acidum arsenicosum): Pri driski, ki je posledica zaužitja pokvarjene hrane ali črevesnih infekcij, še posebej ob sočasnem bruhanju in driski. Bolnik je prestrašen in bled. Pogosto pije vodo v majhnih požirkih.
VERATRUM ALBUM: Driska je obilna in eksplozivna. Lahko se sočasno obilno bruha. Hladen pot. Možna omedlevica. Želja po velikih količinah hladne tekočine.
OKOUBAKA: Driska kot posledica klime pri potovanju v južne kraje. Slabo prenašanje hrane.
FERRUM PHOSPHORICUM: Pri poletni driski z nekoliko povišano telesno temperature in relativno dobrim splošnim počutjem. Potreba po odvajanju blata se pojavi takoj po jedi. V vodenem blatu so neprebavljeni koščki hrane.
CHAMOMILLA (Matricaria recutita): Pri dojenčkih v času izraščanja zob. Blato je zeleno (kot sesekljana špinača), neprijetnega vonja, vsebuje koščke neprebavljene hrane. Poslabšanje na toplem in zvečer. Nošenje otroka in post izboljšata stanje.

 

GASTRITIS
NUX VOMICA (Strychnos nux vomica): Nagnjenje k zaprtju, boljši učinek, če se jemlje pred jedjo.
Razdražljiv deloholik. Zgaga. Trebuh tišči kot kamen. Pomaga pri (alkoholnemu) mačku.
ARSENICUM ALBUM (Acidum arsenicosum): Močne, pekoče bolečine v želodcu, npr. po zaužitju sladoleda, pri črevesni gripi ali pri zastrupitvi z mesom in ribam.

 

PREHLAD IN GRIPA

ACONITUM NAPELLUS: Akutna vročinska stanja, hitro rastoča telesna temperatura, suha koža, strah, nemir.
BELLADONNA (Atropa bella-donna): Visoka telesna temperatura, znojenje, pordelost obraza, vroča glava.
EUPATORIUM PERFOLIATUM: Gripa s hudim glavobolom, vsesplošen občutek “pretepenosti” (kot da so vse kosti zlomljene), bolečine v udih, mišicah, sklepih.
GELSEMIUM SEMPREVIRENS: Prehlad z glavobolom, ki izhaja iz zatilja. Bolnik je apatičen, nemočen in brez energije. Žeje kljub povišani telesni temperaturi ni. Odvajanje vode omili težave.
BRYONIA: Okužba z močnimi bolečinami ki onemogočajo vsak premik. Kašelj.
FERRUM PHOSPHORICUM: Telesna temperature zmerno narašča. Teče iz nosu, kašelj. Začetno vnetje srednjega ušesa.
ECHINACEA: Po koncu okužbe okrepi imunski sistem.

 

KAŠELJ, BRONHITIS

BRYONIA: Suh, močan, krčevit kašelj (izboljšanje zjutraj, poslabšanje s toploto). Simptomi se poslabšajo ob najmanjšem premiku, suhost sluznic, huda žeja.
DROSERA: Kašelj spominja na oslovski kašelj z davljenjem in siljenjem na bruhanje. Bolnik od silnega kašlja komaj diha. Simptomi se izboljšajo z gibanjem in poslabšajo ponoči.
IPECACUANHA (Psychotria ipeca.): Zadušljiv kašelj, rožljanje sluzi, izrazito slinjenje, slabost in bruhanje pri kašlju.

 

BOLEČINE V GRLU

ACONITUM NAPELLUS: Pogosta je hripavost s prizadetostjo glasilk; prehlad ki »udari na glas, kašelj in bronhije«.
BELLADONNA (Atropa bella-donna): Pri vnetjih grla, ušes in nosa. Značilna je vročica in rdečica. Močna, kljuvajoča bolečina. Pri začetnemu vnetju srednjega ušesa jemati izmenjaje s Ferrum phosphoricum (na začetku vsako uro izmenjaje 5 kroglic).
PHYTOLACCA AMERICANA: Hude bolečine v grlu in težave s požiranjem. Bolečina seva v ušesa. Temno rdeče obarvani mandlji, zatečene bezgavke. Pri angini s povišano telesno temperaturo nujno poiskati pomoč zdravnika!
MERCURIUS SOLUBILIS HAHN.: Vztrajna bolečina grla z obilnim slinjenjem. Gnoj, slab zadah, kovinski okus v ustih.
APIS MELLIFICA: Sluznica in jeziček zatečena, rožnato obarvana. Suha usta a žeja ni prisotna. Dobro dene hlad oz. hladne pijače.

 

GLAVOBOL

BELLADONNA (Atropa bella-donna): Nenaden začetek in konec bolečin. Kljuvajoč glavobol, lahko spremlja gripozno obolenje, rdečica in vročica glave s hladnimi ekstremitetami.
GELSEMIUM SEMPREVIRENS: Top glavobol v zatilju, pogosto z motnjami vida in migetanjem pred očmi. Vrtoglavica. Stanje se izboljša z odvajanjem vode.
NUX VOMICA (Strychnos nux vom.): Vzrok glavobola je stres in nezdrav način življenja, npr. stimulansi (alkohol). Pomaga pri “mačku”.

 

POŠKODBE IN OSKRBA RAN

ARNICA MONTANA: Rane in poškodbe vseh vrst, ki jih spremlja krvavitev (tudi po ekstrakciji zoba). Športne poškodbe, natezanine, udarnine, podplutbe. “Muskelfieber”, “Heksenšus”.
CALENDULA OFFICINALIS: Površinske rane, odrgnine in raztrganine, tudi pri ranah, ki se težje celijo.
HYPERICUM PERFOLIATUM: Zdravilo poškodb živcev oz. gosto oživčenih predelov. Sunkovita, nevralgična bolečina se širi vzdolž živca.
RHUS TOXICODENDRON: Prenaprezanje; zvini in otekline. Izboljšanje z gibanjem, poslabšanje z mirovanjem. Najhujše bolečine so pri prvih gibih po mirovanju.
RUTA GRAVEOLENS: Zdravilo za kite in ligamente. Pri poškodbi ahilove tetive, pri natrganih tetivah, pri operacijah ligamentov, pri poškodbah pokostnice.
STAPHISAGRIA (Delphinium staph.): Pri odprtih poškodbah, vrezninah, poškodbah očesa.
LEDUM PALUSTRE: Vbodi insektov, ki so točkovni in srbijo.
CANTHARIS (Lytta vesicatoria): Pri oparinah, opeklinah in “pekočih” bolečinah. Značilna je tvorba mehurjev (v tem primeru nujno obiskati zdravnika).

 

NERVOZA IN STRAH PRED POTOVANJEM – “REISEFIEBER”
GELSEMIUM SEMPREVIRENS: Strah ki ohromi, drgetanje. Strah pred letenjem ob splošni oslabelosti.
ARGENTUM NITRICUM: Strah pred neizogibnim dogodkom, posledično driska, strah pred letenjem z nervoznim “letanjem naokrog”.

 

MOTNJE SPANCA IN “JET LAG”
ARSENICUM ALBUM (Acidum arsenicosum): Motnje spanca zaradi strahu z nočnim nemirom. Sanje polne skrbi in strahu kar vržejo iz postelje. Izčrpanost. Poslabšanje po polnoči.
COCCULUS (Anamirta cocculus): Vzrok težav je pogosto nočno bedenje, preobremenjenost z delom ali menjava časovnega pasu (jet lag). Bolnik preutrujen, da bi lahko zaspal.
NUX VOMICA (Strychnos nux vom.): Bolnik težko zaspi zaradi stresa, razdraženosti in „prekomerne uporabe stimulansov (kava, alkohol) in zdravil. Prezgodnje zbujanje z “mačkastim” občutkom.
ACONITUM NAPELLUS: Motnje spanca z nočnim prebujanjem, bolnik plane iz spanja, npr. zaradi nočnih mor. Bolnika je strah in je paničen, pogosto se pojavi nemir, naglo utripanje srca in drget.

 

Literatura:
L. Blažič, I. Zanco: Družinski homeopatski vodnik, J. Klemenc: Homeopatija za domačo uporabo, Homoopatische Reiseapotheke DHU, R. Dekić: Homeopatija za svakoga, Wiesenauer, Berger: Homoopathie Beratung (Deutscher Apotheker Verlag)

 

close